NEVROZLAR-3 (CELAL ODAĞ)

Celal Odağ, kitabının önsözünde eserini ayrıntılı bir şekilde tanıtıyor:

Nevrozlar 3. tek bir konuya odaklanmış bir kitap değil. Değişik zamanlardaki birbirlerinden bağlantısız konuşma ve konferanslarımı, yönettiğim olgu sunumu ile süpervizyonları bir araya getirdiğim bir yapıt. Bu görüntüsüyle bir derleme özelliği taşıyor. Yıllar önce yazıp kitaba geçmemiş; "Analizin geleceği", "Özgüven", "Gölgede kalmış bir konu: Baba", "Kendini Yaralayıcı Davranışlar (KYD)", "Sadizm ve Mazoşizm: Freud'un Karşıt Çiftleri" vb. gibi özgün bulduğum yazılarımın, öğretici olduklarına inandığım olgu tartışmalarının dosyalarda kalıp eskimelerine gönlüm razı olmuyordu. Yaşadığım bu çıkmaz, sonunda, önem verdiğim bu konuları bir araya getirme güdüsüne dönüştü ve derlemeyi basacak cesareti de verdi.

Birinci bölümde Sait Faik ve Yaşar Kemal'den alıntıların, yas ile pregenital evre özelliklerinin öğrenimini kolaylaştıracağını ummaktayım. Analiz ile sanat arasında saptadığım güçlü benzerlikler kitaplarımda ressam ya da yazarlardan yararlanmamı çok kolaylaştırmıştır.

İkinci bölüme şiddetli nevrozları kattım.

3. bölümdeki olgu sunumlarıysa hastaları dinamik bir çerçevede değerlendirmeğe yanıyorlar. Çalışmada ruhsal hastalıkları çeşitli; "dürtü", "nesne ilişkileri", "narsisistik" ve "bilişsel" kuramlara dayanarak anlatmaya özen gösterildi. Her şeyden önce dürtü kuramının dar sınırlan aşılmaya çalışıldı. Gördük ki 1970 yıllarından sonra geliştirilmiş ruhçözümleyici kuramlara bebe araştırmanlarının (Lichtenberg, Stern, Green) gözlemlerini katmak hem hastaları anlama hem de öğretimde çok yararlı oluyor. Bu yaklaşım olgu sunumlarını da bir öğretim alanına çevirmemizi sağladı.


Yorumlar

Popular Posts