Sigmund Freud Kimdir?
Psikolojinin en ünlü figürü, aynı zamanda yirminci yüzyılın en etkili ve tartışmalı düşünürlerinden biridir. Sigmund Freud çalışmaları ve teorileri, çocukluk, kişilik, hafıza, cinsellik ve terapi hakkındaki görüşlerimizi şekillendirmemize yardımcı oldu. Diğer büyük düşünürler, Freud’un mirasından doğan çalışmalara katkıda bulunurken, diğerleri onun fikirlerine muhalefet ederek yeni teoriler geliştirdi.
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856’da Sigismund Schlomo Freud ismiyle doğdu. Babası Jakob, daha önceki evliliğinden iki çocuğu olan 40 yaşında bir yün tüccarıydı. Freud’un annesi Amalia, kocasından 20 yaş küçüktü. Babasının işindeki başarısızlık, Sigmund Freud ailesini Freiberg, Moravia’daki evlerinden Viyana’ya taşınmaya zorladı.
Freud’un yedi biyolojik kardeşi vardı, ancak annesinin kendisini sık sık özel favori çocuğu olarak tanımladığını söylerdi. Annesi kendisine “Altın Saçlı Siggie” olarak seslenirmiş. Freud’a göre, anneleri tarafından tercih edildiğini bilen insanlar, hayatlarında kendilerine özgü bir özgüven ve sarsılmaz bir iyimserlik içinde oluyorlar.
Freud’un teorileri, zihin ve davranış biliminin ilk yıllarında hızla baskın bir güç haline gelecek olan bir psikoloji okulunun temelini oluşturdu. The Interpretation of Dreams adlı kitabının 1899’da yayınlanması, psikanalizi oluşturan teori ve fikirlerin temelini oluşturdu. 1902’de Freud, Viyana’daki evinde haftalık tartışmalara ev sahipliği yapıyordu. Bu gayri resmi toplantılar sonunda büyüyerek Viyana Psikanaliz Derneği haline gelecekti.
Freud’un teorileri muazzam derecede etkiliydi, ancak hem şimdi hem de kendi yaşamı boyunca önemli eleştirilere maruz kaldı. Bununla birlikte, fikirleri günlük dilde düzenli olarak görünen ” Freudcu kayma “, “baskı” ve “inkar” gibi terimlerle kültürümüzün dokusuyla iç içe geçmiştir.
En kalıcı fikirlerinden biri , bilinçli zihnin farkındalığının dışında yatan düşüncelerin, hatıraların ve duyguların rezervuarı olan bilinçdışı zihin kavramıdır . Ayrıca kişiliğin üç temel unsurdan, id, ego ve süperego’dan oluştuğunu öne sürdü . Diğer bazı önemli Freudcu teoriler arasında yaşam ve ölüm içgüdüleri, psikoseksüel gelişim teorisi ve savunma mekanizmaları yer alır.
Fikirleri psikoloji üzerinde o kadar güçlü bir etkisi oldu ki, çalışmalarından bütün bir düşünce okulu ortaya çıktı. Sonunda davranışçılığın yükselişi ile değiştirilirken, psikanaliz hem psikoloji hem de psikoterapi üzerinde kalıcı bir etkiye sahip oldu.
Yorumlar
Yorum Gönder