GÖÇ VE KİMLİK (SALMAN AKHTAR)



Akhtar bu kitabında göçün birey üzerinde yarattığı travmaları ve değişimleri psikanalitik bakış açısıyla ele alıyor. Bireylerin göç süreçleri sırasında yaşadıkları psikolojik, sosyal ve kültürel dönüşümleri ve özellikle göçmenlerin kimlik algıları, aidiyet duyguları ve bu süreçte karşılaştıkları zorluklar üzerine yoğunlaşılmış. 

Ana Temalar:

-Göç ve Kimlik İlişkisi; Göç, bireyin kimliğini nasıl etkiler? Akhtar, göçmenlerin kendilerini iki kültür arasında sıkışmış hissetme durumlarını ve aidiyet duygusunu yeniden inşa etme süreçlerini inceliyor. 

-Kültürel Şok ve Uyum: Göçmenlerin farklı bir kültüre adaptasyon sürecinde yaşadıkları zorluklar (dil bariyeri, dışlanma, dış görünüşün etkisi, toplumsal normlara uyum vb.) detaylı şekilde analiz ediliyor. 

-Kayıp ve Yas: Göçmenler, yalnızca fiziksel bir mekânı değil, aynı zamanda bir kültürü, dili ve sosyal çevreyi de kaybederler. Bu kayıplar, Akhtar’a göre, yas sürecine benzer bir psikolojik etki yaratır. Ve bu yas sürecinin nasıl atlatılacağı hakkında bilgiler ve terapistlere öneriler sunuyor.

-Kimlikte Çatışma: Göçmenlerin yeni bir çevrede kendilerini ifade ederken yaşadığı bölünmüşlük hissi ve bu bölünmüşlüğün sonucu olarak “eski benlik” ile “yeni benlik” arasındaki çatışmayı nasıl deneyimlediklerini klinik örneklerle gösteriyor. 

-Göçmenlerin Kuşaklar Arası Farklılıkları: Birinci kuşak göçmenlerin yaşadığı zorlukların, ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlere nasıl yansıdığı ve bunların olumsuz sonuçları üzerinde duruluyor. Özellikle genç nesillerin, ebeveynlerinin kültür mirası ile içinde bulundukları yeni kültür arasında denge kurma çabası ve bu çabaların kimlikle ilişkisi ele alınıyor.

Göçmen kişilerin psikanaliz ve psikanalitik psikoterapi örnekleri, göçmen terapistlerin karşı aktarımda karşılaşabileceği sorunların ele alınması sadece göç çalışan psikoterapistleri değil, kitabı her alanda psikoterapistin yararlanacağı bilgi kaynağı haline getiriyor. 

Yorumlar

Popular Posts