SEANS SAHNESİ ÜZERİNE-PSİKODİNAMİK YAKLAŞIMDAN SÜREÇ NOTLARI (DERLEYEN: ALEV ÇAVDAR)

 

Kitap, hayali on iki danışan ve on iki farklı terapistin seans sahnelerini ve seanslar sırasında meydana gelen sahnelerin psikanalitik bir perspektiften nasıl incelenmesi gerektiği konusunda derinlemesine bilgiler sunuyor. Kitap, terapist-danışan ilişkisini ve bu ilişkinin yarattığı ''analitik üçüncüyü'' (Thomas Ogden) keşfetme fırsatı sunuyor.

Kitap, psikoterapi süreçlerinde seans sahnesinin nasıl şekillendiğini ve bunun terapötik sürece olan katkılarını göstermeyi aamaçlıyor. Seans sahnesi, terapist ve danışan arasında gerçekleşen dinamikleri ve bu dinamiklerin altında yatan bilinçdışı süreçleri inceleyen bir kavram olarak kitapta birbirinden farklı seanslarla ele alınıyor. 

Kitaptaki temalar;

-Bilinçdışı Süreçlerin Önemi: Yazarlar, seans sahnesinde ortaya çıkan bilinçdışı süreçlerin, terapötik ilişkinin merkezinde yer aldığını ve terapistin bu süreçleri nasıl analiz edip yönlendireceğini gösteriyor. 

-Aktarım ve Karşıaktarım: Aktarım ve karşıaktarım kavramları ile terapistin, danışanın aktardığı duygusal yükleri ve kendi karşıaktarımsal tepkilerini nasıl yönetmesi gerektiği üzerinde durulur. Seans sahnesi, bu duygusal süreçlerin yansıması olarak ele alınıyor.

-Terapötik İttifak: Terapötik ittifakın seans sahnesi içerisindeki rolü, terapist ve danışan arasında güvenli bir bağ kurulmasını sağlar ve bilinçdışı içeriklerin yüzeye çıkmasına olanak tanırken bununla beraber iyileştirici sürecin önünü açar.

-Sahnelerin Analizi: Kitap, seans sırasında ortaya çıkan sahnelerin nasıl analiz edilmesini de içeriyor. Özellikle, her sahnenin bir temsili olduğu ve terapötik sürecin ilerleyişi için bir ipucu sağladığı üzerinde durulmuş. Terapistlerin bu sahneleri psikanaliz kuramları ve diğer tekniklerin kullanımı ile yorumlamaları, danışanın iç dünyasına dair daha derin bir anlayış geliştirmelerine yardımcı etkilerini gösteriyor. 

Psikanalitik yönelimli çalışan terapistlerin keyifle okuyup bilgi edineceği ve kendini sorgulayacağı bir kitap. Terapistler için terapötik süreci daha iyi anlama ve yönetme konusunda faydalı bir rehber olarak değerlendirilebilir. Kitap yeni başlayanlar için biraz karmaşık ve teorik olabilir. Psikodinamik kuram hakkında temel bilgisi olanlar için çok daha verimli bir okuma olacaktır.

  


Yorumlar

Popular Posts