PSİKANALİTİK DİNLEME (SALMAN AKHTAR)

 

Analitik dinleme, sıradan dinlemeden farklı mıdır? temel sorusundan hareket eden Akhtar bu kitabında Freud'un bir analistin nasıl dinlemesi gerektiğine dair betimlemesini başlangıç noktası olarak alarak analitik dinlemenin; kapsama alanı, farklı dinleme yöntemlerini, karşı-aktarımın bilgilendirici potansiyelinin önemlerini aktarıyor. 

Kitabın açılış bölümünde analitik dinlemenin dört modelini betimliyor:

1-) Nesnel Dinleme

2-) Öznel Dinleme

3-) Eşduyumlu Dinleme

4-) Özneliklerarası Dinleme 

Her bir dinleme modelinin dayanak noktalarını, teknik getirilerini ve örtüşen yanlarını, analitik tekniğin ''kabul ederek dinleme/onaylayıcı girişim'' ve ''kuşkuyla dinleme/yorumlayıcı girişim ikilemini, dinlenmenin çeşitli biçimlerinin gelişimsel ilkörneklerini (annesel-babasal dinleme) betimleyerek bu modellerin kullanımılarının klinikteki örneklerini vermiş. 

Sonraki bölüm olan ''Sessizliği Dinleme'' sessizliğin çok yönlü görüngüsünü ve sekiz tip sessizliği betimliyor:

1-) Yapısal Sessizlik

2-) Zihinleştirilmenin Olmamasına Bağlı Sessizlik

3-) Çatışmaya Bağlı Sessizlik

4-) Eylemle Candlandırma Olarak Sessizlik

5-) Simgesel Sessizlik

6-) Dalgın Sessizlik

7-) Canlandırıcı Sessizlik

8-) Boş Sessizlik

Konuşma ile sessizliği eşit temele yerleştirerek, sessizliğin klinik girişimin ayrılmaz parçası olduğunu belirtiyor. 

Sonraki Bölüm: ''Eylemleri Dinlemek'' danışanın iletişimsel eylemlerini, klinik buluşmanın en başında, tedavinin başlangıç ve orta evlerinden bitişe dek ortaya çıkışlarını gösteriyor. 

Sonraki Bölüm: ''Kendini Dinlemek'' danışanın anlattığı malzemeden analistin kendisini dinlemesinde elde edeceği bilgiye ve gelişen karşı-aktarım kavramına ışık tutuyor.

1-) Çağrışımlarını Dinleme

2-= Duygularını Dinleme

3-) İtkilerini Dinleme 

4-) Eylemlerini Dinleme 

Sonraki Bölüm: '' Yetersiz Dinleme'' psikanalitik dinlemeyi engelleme potansiyeli olan değişkenlerden ve bu değişkenlerin farkında olunmasının öneminden bahsediliyor.

Sonraki Bölüm: '' Dinlemeyi Reddetmek' 'dinlemenin her zaman ''iyi'' ve yardımcı mı olduğu biçimindeki hassas soru ortaya atılıyor. 

Sonraki Bölüm: '' Klinik Dışı Durumlarda Dinleme'' analitik dinlemenin nasıl ölçülü hale getirilmesi gerektiği, evdeki yaşam ve analitik dinlemeyi, analitik zihne getirilmesi gereken sınırlamalar belirtiliyor. 

Her bir bölüm klinik örneklerle zenginleştirilmiş. Her dinamik terapistin mutlaka kitaplığında olması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan biri.





Yorumlar

Popular Posts