MELANIE KLEIN'IN ÇALIŞMASINA GİRİŞ (HANNA SEGAL)

 

Psikanalitik alanda çalışma yapmıi bazı isimler vardır ki onları anlamak bazen profesyonel psikanaliz okuyucuları için bile oldukça zorlayıcı olmuştur. Bu isimler, Lacan, Bion ve bu kitapta kuramına giriş yapılan Melanie Klein olarak sıralayabiliriz. Hanna Segal bizzat Klein'ın analizinden geçmiştir. Daha sonra aralarında Bion'da olmak üzere birlikte çalışmışlardır. Sunuş kısmında şöyle geçiyor: Segal Klein'ı hem bir analist olarak deneyimler hem de bir düşünür olarak çok iyi tanır. Melanie Klein da 1956'da Lozan'da düzenlenen ve çocuk analizi üzerine olan uluslararası bir sempozyuma Kleincı grubu temsil etmek üzere Hanna Segal'in gitmesini önerir ve Marcelle Spira'ya yazdığı mektupta şöyle der: "Çalışmamı kısa ve özlü bir şekilde açıklayacak ama aynı zamanda kışkırtıcı olmayacak açık ara en iyi kişi olduğunu düşünüyorum" (Quinodoz, 2008, s. 20). Hanna Segal'i Dinlemek kitabının yazarı çağdaş psikanalist Jean-Michel Quinodoz (2010) da Segal'in son derece berrak bir zihne sahip, düşüncelerini doğrudan ve açıkça ifade eden bir analist olduğunu söyler. 

Bu kitabını da Klein'a teşekkür borcunun kabulü olarak yazdığını belirtmiş. Kitap bize Klein'ın kayıp nesne, yas, onarım, yıkıcılık ve yaratıcılık, haset ve şükranı Segal'in vaka örnekleriyle konuları zorlaştırmadan kısa ama zengin bir şekilde anlatıyor. 

Kısmi nesnelerin bazı kısımlarında Klein'a ve Segal'in rüya yorumlarındaki yorumlarını kurama uydurmak için zorlama yapıldığını düşünsem de kitap zihmimde Kleincı psikanalizin iyice anlaşılmasını sağladı. Klein'ın şahsi yazdıklarına geçmeden önce bu kitabın okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum. 


   

Yorumlar

Popular Posts