ÇOCUKLUKTA NORMALLİK VE PATOLOJİ (ANNA FREUD)

 

Psikanaliz ilk uygulandığı yıllarda sadece yetişkin nevrotikler için tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Daha sonrasında Anna Freud çocuk analizinin yetişkin analizinden nasıl gelişitiğini, tekniklerini ve çocuk analizini olası kılan  yetişkin analizi kaynaklarını anlatarak eserine başlamış. A.Freud çocuklukta normalliği değerlendirmek ve patolojiye sebep olan durumları/fenomenleri, normal ilerlemenin engellenmesi açısından değerlendirmek ve sınıflandırmak için bir şema çizmiş. 

A. Freud 10-20 yıllık bir analitik çalışma sürecinde sonra yetişkin analizinden edindiği bilgiler rehberliğinde uygulamalı pedagoji ile ilgilenilmesinin zorunlu hale geldiğini ifade ediyor. Yetişkin nevrozlarının analizinde sürekli ''ebeveynlerin eğitim kusurları'' olduğunun kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık olduğunu ifade etmiş. Anne babaların cinsellik konusundaki samimiyetsizliği, gerçekçi olmayan yüksek ahlak standartları, aşırı sertlik yada aşırı özen, gereksiz karşı çıkmalar, cezalandırmalar, erken baştan çıkarmalar, çocuğun bilgisiz dış dünyadan alıp durduğu zararlı etkilerdi'' diyerek bunu kitapta açıkça belirtmiş. 

Normallikten başlayarak sağlıklı ve patolojik fenomenlerin oluşumunu, psikoseksüel gelişim evrelerine göre, yapısal kurama göre (id-ego-süperego) ve çocuğun bulunduğu yaşa ve dış çevrenin durumuna göre oldukça detaylı bir şekilde açıklanmış. Kitabın sonlarına doğru eşcinsellik, bağımlılık, fetişizme büyük bir yer ayırmış ve bunların çocukluk yetişkinlikteki aynılık/farklılıklarına ve bu fenomenlerin gelecekteki yansımalarına değinmiş. Kitabın son bölümünde ise ''Terapi Yolları ve Olanakları'' adlı bölümde terapistin analizde yararlanacakları teknikler anlatılmış. 

Kitabın okunması için çok teorik bilgi gerektirmemesi, ailelerin ve çocuk psikolojisi üzerine ilgi duyan herkesin bilgi edinmesini kolaylaştırıyor. Her çocuk ve ergen terapistinin, (sadece yetişkin analizi ile igilenenler bile kitapça çok şey bulacaktır) çocuk gelişimcilerin, ve öğretmenlerin okuması gereken bir eser. 

Yorumlar

Popular Posts